A JÓL berendezett nappali

A JÓL MEGTERVEZETT ÉS BERENDEZETT NAPPALI LEGFONTOSABB ISMÉRVE A KOMFORTOSSÁG ÉS A HASZNÁLHATÓSÁG.


A stílusos, egyedi nappali korántsem csak egy a szobák közül, hanem a lakás leglátványosabb pontja, „fő attrakciója”. Kialakításához a stílusérzék mellett némi önismeret, játékosság, olykor nem kis bátorság szükségeltetik.

Azzal, ahogy elhelyezzük a bútorokat, a szőnyegeket és a kiegészítőket, árnyalt képet festünk saját magunkról is, hiszen a személyre szabott nappali tulajdonképpen terekbe, formákba és színekbe öntött állásfoglalás a tárgyakhoz fűződő viszonyunkról, az értékrendünkről.
Ez a „személyiséglenyomat” vérmérsékletünknek megfelelően lehet tompa pasztellszínekkel hódító, mértéktartóan elegáns, merész kontúrokkal csábító, élénk színekben tobzódó vagy a minimalizmus sarkos, monokróm világát idéző. A lényeg azonban, hogy a nappali oldott és közvetlen légkört árasszon, tökéletesen kiszolgálja lakóit, s hűen tükrözze életmódjukat. Előfordul, hogy kifejezetten reprezentációs célra használatos ez a helyiség – ezekben az esetekben a nappali úgy működik, mint a hajdani parasztházak tiszta szobája. Ennél persze jóval gyakrabban fordul elő, hogy itt kap helyet a házimozirendszer, a CD-gyűjtemény, a család könyvtára.

A lakás központi tere, a nappali sokfunkciós helyiség, ahogy a szakemberek mondják, „aktív zóna”. Miként hozhatjuk ki a legtöbbet a lakás leglényegesebb helyiségéből? A nappali a pihenésnek és a szabadidő eltöltésének, tévénézésnek, zenehallgatásnak, családi együttlétnek szentelt hely, amely mára átvette a békebeli szalon funkcióját, sőt sok esetben „otthoni irodává” is előlépett: a vendéglátás-vendégfogadás reprezentatív terévé és munkahellyé is vált. A belsőépítész, lakberendező jó esetben a telek kiválasztásától kezdve végig követheti egy ház felépültét; ideális esetben a véleményét is figyelembe veszik a szobák elosztásának, arányainak kialakításával kapcsolatban.

A belső terek megtervezésénél, a méret is lényeges természetesen amellett, hogy hányan osztoznak a szobákon, hiszen a családok, párok, egyedülálló és élő emberek igényei nagyon különbözőek.

A legfontosabb szempont a lakás mérete.
A lakótér mérete alapvetően befolyásolja a szobák funkcióját. Ez az építészeti alapvetés különösen igaz a nappalira, amely esetében a használat célját elsősorban az határozza meg, hogy hány helyiség található a lakásban, milyen szerepet kell betöltenie a központi térnek a lakáson belül.

A jól megtervezett és berendezett nappali legfontosabb ismérve a komfortosság és a használhatóság a „testre szabottság” ha kell pillanatok alatt társalgóvá, vendégszobává vagy, különösen akkor, ha nyitott konyha is tartozik hozzá, ebédlővé alakítható.

Ha a szobának, több funkciója is van, szerencsés térelválasztó megoldásokkal részekre osztani a teret: - Nem csak a különféle anyagokból készült paravánokkal, függönyökkel és spanyolfalakkal tagolhatjuk a szobát, a különféle fényerősségű, típusú világítótestek is alkalmasak erre.

Fontos, hogy a nappali könnyen megközelíthető, lehetőleg az előtérből nyíló helyiség legyen, így ha vendégeket fogadunk, nem kell egy egész sor szobán végigkalauzolnunk a hozzánk látogatókat. A lakás kialakításánál a megrendelők habitusát is szem előtt kell tartani az aktív, társasági életet élők számára például a tágas, erkélyre vagy teraszra nyíló nappali az ideális választás. A nappali megtervezésénél, az alaprajzok elkészítésénél azt is figyelembe kell venni, hogy milyen stílusban szeretnék berendezni leendő otthonukat. Ha a terebélyes antik bútorokat részesítjük előnyben, alapvetően máshogy kell kialakítani a teret, mint ha főként a kényelemre és a használhatóságra építő sok esetben beépített, rejtett bútorokkal berendezett, minimalista stílusú helyiséget szeretnénk kialakítani.

A bútorok kiválasztásának egyik fő szempontja, hogy hány személy használja a szobát, és milyen tárgyakat kell elhelyeznünk benne?

Szerencsére a múlt század fordulójának polgári nappalijaiban még meghatározó berendezési tárgynak számító ruhásszekrényt mára jórészt felváltotta a praktikus gardróbszoba, ahol kényelmesen elhelyezhetjük a ruhákat és egyéb holmikat, így kevesebb tároló helyet kell kialakítani a nappaliban.

A fal, tapéta, padló, járólap színei és is meghatározóak. - Sokan szinte kötelező érvényű szabálynak tartják, hogy a kisebb helyiségekben csak a világosabb árnyalatokat használják, pedig egy mélybarna padló, vagy a sötétebb tónusú bútorok inkább kiemelik, mint elnyomják a világos színeket, így tágasabb térérzetet alakítanak ki.

A szoba természetes fényviszonyai jó támpontul szolgálnak a színek kiválasztásakor: a naposabb helyiségekben nyugodtan alkalmazhatjuk a hidegebb kékeket, szürkéket, míg kevésbé jó fekvésű nappalinkat érdemes melegebb színekkel dekorálni. A megvilágítás is remek játéklehetőséggel szolgál: a jól megválasztott és elhelyezett lámpák, csillárok, falikarok használatával fokozhatjuk a helyiség tágasságának érzetét. A különféle típusú, fényerősségű fényforrásokkal elválaszthatjuk egymástól a szoba részeit, a vendégvárásra, szórakozásra, pihenésre szolgáló teret, az étkezőt, az amerikai konyhát vagy az otthoni irodaként funkcionáló munkasarkot. A bútorok mellett az apróbb tárgyak, kiegészítők megválasztásával is nagyon feldobhatjuk a nappalinkat.

Sokan hajlamosak arra, hogy egyetlen lakberendezési stílus mellett kötelezzék el magukat, pedig, ahogy a legújabb trendek is bizonyítják, a játékosság, a nem feltétlenül egymáshoz illő darabok jó érzékű párosítása sokkal élhetőbbé, kellemesebbé teheti a lakásunkat, mint a szigorú szabályok szerint összeválogatott, uniformizált tárgyak. Felesleges lenne szabályokat alkotni azzal kapcsolatban, hogyan rendezzünk be egy lakóteret. Egészséges arányérzék kérdése az egész.