A nappali középpontja

NAPJAINKBAN TAPASZTALHATJUK, HOGY A FÜRDŐSZOBA MÉRETE NÖVEKSZIK ÉS A TISZTÁLKODÁSI ÉS SZÉPÍTKEZÉSI FUNKCIÓK MELLETT EGYRE NAGYOBB MÉRTÉKBEN SZOLGÁL A PIHENÉS ÉS FELTÖLTŐDÉS HELYÉÜL IS. A KÉT MOSDÓKAGYLÓVAL, ZUHANNYAL, VAGY JAKUZZIVAL FELSZERELT FÜRDŐSZOBÁBAN A VILÁGÍTÁS IS MEGKÜLÖNBÖZTETETT FIGYELMET KÖVETEL MEG.A nappaliban legyen egy/vagy több látványelem, fókuszpont. Ettől a tér életre kap, és a szoba kiteljesedik. A fókuszpontok karaktert adnak a szobának. A tárgy, ami fókuszként működik, színe, vagy mintája alapján illik a berendezéshez, egyediségével mégis kiemelkedik, és a szobát is egyedivé teszi.


Mi az a fókusz?

Bármi, ami domináns elem, kiemelkedik a háttérből, az összképből, és magára vonzza a tekintetet. A fókuszpont úgy hat, mint egy mágnes, amely mintha maga köré gyűjtené a környez tárgyakat. Minden szobában alapból van, ami fókuszként működik, pl. egy falmélyedés, egy szép, magas ablak, amire hangsúlyos függöny kerül, vagy a cserépkályha, kandalló, illetve a legelőször szemünkbe tűnő fal.


Mi minden lehet fókusz?

Általában fókuszként működik az ülgarnitúra a dohányzóasztallal; a képek csoportja a falon, a térbe lógó, érdekes alakú, színű lámpa, vagy a különböző dekorációk (fényes gömbök, színes textíliák, színpompás, vagy mintás tapéta-sáv, falmatrica, stb.).


Fókuszból nem kell sok

Nyilván nem lehet minden hangsúlyos, de ha hiányzik a fókusz, akkor a szoba unalmassá válik. A jó ruha-összeállítást a kiegészítők, a szobát a fókuszpontok teszik teljessé. A helyiség méretétl függen kialakíthatunk egy (elsődleges), vagy több (egyenlő látvány-intenzitású) fókuszt is.


A bökkenő

Sok régi lakásban elfordul, hogy a házigazdának nincs ­szíve lecserélni az emlékbe kapott/gyjtött dekorációt. Ilyenkor túlzsúfolttá válik a helyiség, eltnnek a fókuszok, és kialakul a raktár-jelleg.

Ezt a látványt egyik feng shui irányzat se nézi jó szemmel, hiszen ahol már minden foglalt, oda miért is jönne be bármi, ami új?

Hogy ezt a zsúfolt hatást megelzzük, váltogassuk a szabad felületeket a berendezett részekkel, majd emeljünk ki egy-egy fókuszpontot.


Tipp és skicc

Mieltt berendezzük a szobát, skicceljük föl méretarányosan egy nagy papírra, majd rajzoljuk be a berendezés változatait. Ha szembl nézet szerinti skiccet készítünk, kipróbálhatjuk, mi mutat jól az adott falnál.


Stílusok és fókuszpontok

A fókuszpontot mindig a választott stílushoz igazítjuk. Sokszor a legszokatlanabb látványelem hozza ki a legtöbbet a lakásból, és ahogy a tér érdekessé, dinamikussá válik, teljesül a klasszikus feng shui egyik f kritériuma is: ha a lakás pozitív kisugárzású, több energiát nyújt a mindennapokhoz, valamint az életesemények harmonikus alakulásához.