KLASSZ GYEREKSZOBA!

EGY KISBABA ÉRKEZÉSE ELŐTT – SOK EGYÉB TEENDŐ MELLETT – A SZÜLŐK FELADATA A GYEREKSZOBA BERENDEZÉSE IS. BÁR SZÉLES SKÁLÁBÓL VÁLASZTHATUNK, NEHÉZ ­MEGTALÁLNI AZT AMI VALÓBAN IDEÁLIS A KICSIK SZÁMÁRA.


A kicsik kedvére

A kisbabáknak még kevés bútorra van szükségük, a szülőknek elegendő néhány alapdarabot beszerezni. Mindenképpen szükség van gyermekágyra, melyből picikorban a rácsos kivitelezésût ajánlott választani. Mivel ezt a gyerekek maximum három évig használják, elegendő közepes minőségû darabot választani, szerencsés esetben jó állapotú, használt ágyba is fektethetjük gyermekünket.

A baba ruháit, pelenkáit és az ápolásához elengedhetetlen kellékeket fiókos komódban helyezhetjük el legpraktikusabban. Ez a bútordarab hosszabb ideig is része lehet a gyerekszobának, ezért vásárlásnál törekedjünk arra, hogy minél tartósabb terméket válasszunk. Mindezek mellett elengedhetetlen a pelenkázó használata - mivel erre sem túl hosszú ideig lesz szükségünk, nyugodtan válasszuk az alacsonyabb árfekvésű termékeket.


Alapok

A gyerekszoba berendezésénél érdemes arra  odafigyelni, hogy minél nagyobb mozgásteret biztosítsunk a babának. A tér kialakításánál fontos, hogy a kisgyerek a földön csúszva-mászva ne ütközzön semmibe, ne ránthasson magára semmilyen tárgyat. A padlóra mindenképpen melegburkolat kerüljön - semmiképpen nem ajánlott a kőborítás.

Legmegfelelőbbnek a parkettát tartja a szakember, de egyre népszerűbb a parafa burkolat és a linóleum, amely nem azonos a közismert PVC-vel. Puhaság, melegség szempontjából a padlószőnyeg a legmegfelelőbb, ám az allergia kialakulásának lehetősége ebben az esetben fokozottabb.

Első a biztonság!

Lehetőleg kerüljük az éles, hegyes sarkú bútorokat, ha mégis ilyet választanánk, kerüljön azokra saroklekerekítő. Az apróbb tárgyakat falra szerelt, magasan elhelyezett polcokon tároljuk, hogy a gyerekek még véletlenül se érjék el azokat. Az ablakra mindenképpen ajánlott biztonsági zárat szerelni, a fali konnektorokba helyezett dugaszok pedig megakadályozzák, hogy a gyerekek belenyúljanak. Lehetőleg rejtsük el az elektromos berendezések zsinórjait, kapcsolóit, így a kicsik valószínûleg nem férhetnek hozzá.

Bár energiatakarékosság szempontjából na­gyon kedvező a halogén izzók használata, gyer­mekszobában lehetőleg kerüljük, ugyanis rendkívül felforrósodhatnak, és komoly égési sérüléseket okozhatnak a kíváncsiskodó gyerekeknek.


Fény az éjszakában

A lámpák, a fények életkortól függetlenül fontos szerepet játszanak a gyerekszoba kialakításánál. Egészen kicsi kortól kezdődően nyugtatóan hat a sötétben félős vagy rosszul alvó gyerekekre a halvány virrasztófény. Ágy mellé szerelhető olvasólámpát csak a nagyobb gyermekek szobájában helyezzünk el akkor, ha biztosak vagyunk abban, hogy nem próbálja majd meg szétszerelni. Különösen a kisebb gyermekek számára ajánlott ingergazdag környezetet biztosítani, de a falra egyszínű borítás kerülhet.

Ezt tarkíthatjuk képekkel, fotókkal vagy akár a kicsik által készített rajzokkal, festményekkel. Ezeket az elemeket könnyen cserélhetjük, a változás mégis látványos. A szoba lakója, ha megunná a képeket, egyszerűen tegyünk újakat a helyükre. A mintás tapéta egy idő után unalmassá válhat, és a díszítőelemek kiválasztásakor is határokat szabhat fantáziánknak.


Teret a kreativitásnak!

Ahogy a gyerekek nőnek, egyre inkább előtérbe kerülnek sajátos vonásaik, kialakul az egyéniségük. Hagyjuk ezeket érvényesülni, függetlenül attól, hogy gyermekünk elképzelése megfelel-e az aktuális trendnek, vagy sem. A nagy mozgásigényû gyerekeknek szereljünk fel egy bordásfalat, a mûvészi beállítottságúaknak biztosítsunk szabad felületeket, alkotásait helyezzük el a szobában. Mindez a kevésbé jó kézügyességgel rendelkező gyerekek számára is ajánlott, több kutatás is igazolta ugyanis, hogy a gyerekek jobban érzik magukat az általuk készített tárgyak közelében, mivel azok saját energiájukat közvetítik feléjük.