HŰVÖS ÓRIÁS A KONYHÁBAN

A HIDEG ÉS MELEG KÉRDÉSE ŐSIDŐK ÓTA FOGLALKOZTATJA AZ EMBERISÉGET. A HŰTÉS MEGJELENÉSÉNEK KEZDETÉRŐL UGYAN CSAK HALVÁNY ELKÉPZELÉSEINK VANNAK, MÉGIS SZERENCSÉSNEK MONDHATJUK MAGUNKAT, HISZEN MÁR AZ EGÉSZEN KORAI, KEZDETLEGES TECHNIKÁKRÓL IS MARADTAK EMLÉKEINK.A technika fejlődésével az elvárások is megváltoztak, fontosabbá vált az energiafogyasztás, egyre inkább számítanak a kényelmi funkciók és az esetek zömében a készülékek megjelenése sem másodlagos. A manapság kapható modellek zöme már „A” energiaosztályba tartozik, de nem ritka, hogy „A+” az „A++”, sőt „A+++” besorolású készülék is található a piacon, amely az „A” osztályhoz képest 60 százalékkal kevesebb energiát használ. Tekintve, hogy a hűtőszekrény napi 24 órában fogyasztja az áramot nem éppen elhanyagolható szempont a fogyasztás. A kényelmi funkciók megítélése már nem ennyire objektív, hiszen nem mindenki ragaszkodik hozzá, hogy hűtőjének jégadagolója legyen, vagy hangjelzés figyelmeztessen a nyitva maradt ajtajára. Az automatikus leolvasztásról, vagy a jegesedésgátló NoFrost rendszerről azonban már nehezebb lemondani, hiszen sok időt és fáradságot takaríthatunk meg általuk. Az esztétikum szerepe is egyre jobban előtérbe került az évek során, míg korábban a beépíthetőség és ezáltal a” láthatatlanság” hódított a hűtők vonatkozásában, addig mára éppen az ellenkezője az uralkodó trend. Az amerikai konyhák terjedésével a konyha a nappali részévé vált bizonyos tekintetben, így a hűtő is az enteriőr szerves része lett.

A kínálat ehhez alkalmazkodva egyre szélesebb lett e tekintetben is, és az extravagáns színektől, a rusztikus miliőbe illő vajszínen keresztül az ujjlenyomatmentes inox kivitelig számtalan hűtő változat kapható. Az említett lakberendezési trendek magukkal hozták az amerikai típusú, úgynevezett side-by-side hűtőszekrények elterjedését is. Ebben a kategóriában a megjelenés mellett a nagy méretek miatt igen hangsúlyos a praktikum is. A Hotpoint Quadrio sorozatának modelljei a szegmensben jellemző 90 centiméter helyett mindössze 70 centiméter szélességűek, így alig foglalnak több helyet, mint a standard 60 centiméter széles hagyományos készülékek, azonban így is rendelkeznek az amerikai hűtők minden pozitívumával, sőt a két külön nyitható hűtőtér ajtó és a két függetlenül használható fagyasztó fiók révén a praktikum vonatkozásában további előnyöket is nyújtanak. Bár a fejlődés mind design, mind technológia vonatkozásában igen szembeötlő, mindezek ellenére ma is a legtöbben „csak” azt várják el egy hűtőtől, hogy hűtsön. Ez a minimalista filozófia azonban sokkal komolyabb igényt jelent mintsem gondolnánk. Mert mi is valójában a hűtés célja? A hűtés nem pusztán az alacsonyabb hőmérsékletről szól, az nem a célja, hanem az eszköze a valódi célnak, ami nem más, mint az élelmiszerek tárolása, azok frissességének megőrzése. Az alacsony hőmérséklet természetesen ezt nagymértékben elősegíti, azonban a technológia ma már ott tart, hogy további megoldásokkal jelentősen tudja fokozni a frissesség megőrzés hatékonyságát.

A Hotpoint legújabb generációs hűtőszekrényeiben például, négy olyan fejlesztés is megjelenik, amely éppen ezt célozza. Az EBYH 18323 F O3 modellben mind a négy a megoldás megtalálható. Az „Air” technológia a készülék ajtajának nyitásával járó hőmérsékletváltozás gyors visszaállítását teszi lehetővé, így elősegítve az állandó optimális hőmérséklet biztosítását a hűtőtérben. A készülékben olyan levegőáramlás jön létre, amely egyenletes hőelosztást garantál és így megfelelő páratartalom szint érhető el, ami megóvja az élelmiszereket a kiszáradástól. A „Hygiene Advance” ezüsionos bevonat segít meggátolni azoknak a mikroorganizmusoknak az elszaporodását, amelyek a kellemetlen szagokért felelősek, illetve gátolják az élelmiszerek frissességnek megőrzését.
E mikroorganizmusok kialakulását megelőzni sajnos nem lehet, de a Hotpoint által kifejlesztett „Active Oxygen” technológia jelentősen képes csökkenteni számukat. A rendszer a természetben hatékony levegő- és vízszűrőként működő aktív oxigén molekulákat, vagyis az ózont használja. A készülékbe integrált ózongenerátor által a hűtőtérbe kerülő trioxigén molekulák elpusztítják a mikroorganizmusok 90 százalékát és semlegesítik a kellemetlen szagok 70 százalékát.
Így a hűtő természetes módon óvja az élelmiszereket, amelyek akár kilenc napig is képesek megőrizni eredeti színüket és állagukat.


A csúcstechnika

Manapság a technika fejlődésével eljutottunk arra szintre, hogy „Okoshűtő˝ segítheti a boldogulást a konyhában, sőt van amelyik 25 centiméteres érintőképernyőn barangolhatnak a felhasználók.

Egy új „okoshűtő” különböző alkalmazások révén segít tulajdonosának a receptkeresésben, a bevásárlólista összeállításában és a benne lévő termékek lejárati dátumának megjegyzésében, vagy akár a hűtőben lévő élelmiszerekből is segít összeütni valami ínyenc fogást, de rövid jegyzetek, akár terjedelmes bevásárlólisták is készíthetők.

Az intelligens konyhai eszköz révén a felhasználók saját hűtőajtajukról értesülhetnek a legfrissebb hírekről, az időjárásról és a Twitter mikroblog-portálon megosztott eseményekről. Az “okoshűtő” a hagyományos, kézzel írt naptárak helyét is átveheti a rajta keresztül elérhető Google Calendar szolgáltatásnak köszönhetően, és a felhasználók saját fényképalbumaikban is elmerülhetnek főzés közben.

Azok számára pedig, akiknek gondot jelent a hűtőben sorakozó termékek lejárati dátumának megjegyzése, a készülék külön alkalmazást kínál az örök probléma megoldására.