A FÜRDŐSZOBA VILÁGÍTÁSA

NAPJAINKBAN TAPASZTALHATJUK, HOGY A FÜRDŐSZOBA MÉRETE NÖVEKSZIK ÉS A TISZTÁLKODÁSI ÉS SZÉPÍTKEZÉSI FUNKCIÓK MELLETT EGYRE NAGYOBB MÉRTÉKBEN SZOLGÁL A PIHENÉS ÉS FELTÖLTŐDÉS HELYÉÜL IS. A KÉT MOSDÓKAGYLÓVAL, ZUHANNYAL, VAGY JAKUZZIVAL FELSZERELT FÜRDŐSZOBÁBAN A VILÁGÍTÁS IS MEGKÜLÖNBÖZTETETT FIGYELMET KÖVETEL MEG.A jól kialakított világítás növeli komfortérzetünket, ami nem mellékes szempont, ha figyelembe vesszük, hogy a fürdőszobában kezdjük és fejezzük be a napot.

 

Általános világítás

Az általános világítás (mennyezeti, vagy süllyesztett lámpatesttel megoldva) célja, hogy a fürdőszoba teljes területét bevilágítsa és biztosítsa a helyiségben való biztonságos mozgást és tájékozódást. A modern, nagyméretű fürdőszobák bevilágításához több fény kell. Az általános világításra szolgáló süllyesztett mélysugárzókat célszerű a kád fölé szerelni. Az egyedi mennyezeti lámpatestek alternatívája a sínes lámpatestekből felépített világítási rendszer, természetesen törpefeszültségű kivitelben. Előnye, hogy a sok fényforráshoz mindössze egyetlen konnektorra van szükség.


Világítás a tükör két oldalán

A fürdőszobai világítás legfontosabb feladata, hogy saját magunkat jól lássuk tisztálkodás, borotválkozás és sminkelés közben. Az általános világítás mellett elsősorban a tükör előtt álló személy megvilágítását kell megoldani.

Kis méretű terekben gyakran ez a világítás önmagában elég a fürdőszoba általános világításához. Tükörvilágításnál a legjobb, ha a tükör két oldalán helyezünk el egy-egy lámpát. Ezek árnyékmentesen világítják meg arcunkat. Vízálló és káprázásmentes lámpákat vásároljunk.

A tükör mellett (140 cm magasság fölött) helyezzünk el konnektort, villanyborotvának, hajszárítónak stb. Ne feledkezzünk meg a mosógép számára elhelyezni egy csatlakozóhelyet.


Világítás a tükör felett

Amennyiben nincs lehetőség a tükör két oldalán elhelyezni a lámpákat, a helyi világítás biztosításához szerelhetjük azokat a tükör fölé is. Ebben az esetben javasolt minél hosszabb lámpatest alkalmazása vízszintesen fektetve, amely szintén biztosítja arcunk mindkét felének megvilágítását. Kívánatos olyan lámpatesteket felszerelni, amelyek jó színvisszaadású és meleg fényű fényforrásokkal működnek. Ilyenek például az izzólámpa, a halogén izzó, a három sávos fénycső és a kompakt fénycső.