Szökőkutak és vízköpők

A víz mindig jól jön a kertben, főleg ha olyan sok van, hogy még dísznek is használhatjuk. Lássuk, hogyan lehet tavunk, szökőkutunk, vagy vízköpőnk.

A szökőkutak és a vízköpők különleges színfoltjai lehetnek a kis alapterületű díszkerteknek. Különösen akkor járunk velük jól, ha egy kerti tó nem fér el, vagy a nyílt vízfelületet veszélyesnek találnák: pl. kisgyerekünket nem tudnánk kiparancsolni belőle.


Az nyugodt vízfelület és a vízcsobogás egyik legfantasztikusabb hatása - a látványos csörgedezés és a visszaverődő fények mellett - az a megnyugtató, csilingelő hang, amit folyamatosan hallat.

Habár nem kevés odafigyelésbe telik a mesterséges vízfelület kialakítása, a legtöbb tótulajdonos elégedett az eredménnyel, szerintük megéri a fáradtságot.


Szökőkutak

Sajnos hazánkban nincs túl nagy szökőkút-választék. A csobogókat többnyire inkább a különböző medencék tartozékaként árulják. Pedig nem minden szökőkúthoz szükséges medence.

A kis víznyomással működő, bugyborékoló kutakhoz elég egy kőtömb és egy elvezető csatornarendszer: a kőtömb közepében van elrejtve a szivattyú, amelyből folyamatosan áramlik a víz.

A kis kertek nagyon vonzó pontja lehet egy ilyen bugyborékoló szökőkút, ráadásul gyerekek számára is biztonságos.

A hagyományos szökőkút a csobogóval szemben nagyobb vízmennyiséggel működik, s ennek megfelelően figyelemfelkeltő pontja lehet bármely díszkertnek. Csodás hangulatot áraszt, a csillogó vízpermet és a napszakonként változó tükröződő fény nyugtató hatású is lehet.

Tervezéskor számításba kell vennünk a kertünkben uralkodó szélirányokat. Szeles kertben a szökőkút vízpermete nem mindig ott landol, ahol számítunk rá. Ha csak időszakosan tapasztalunk erősebb szelet, akkor elég, ha csak szélben csökkentjük a vízsugarat, de ha állandó szélfútta kerttel rendelkezünk, akkor sem kell rögtön kútba ugranunk, válasszunk inkább alacsonyabb vízsugarú szökőkutat.

Vízköpők

A vízköpők általában egy csövön keresztül fújják ki a vízsugarat, ami aztán egy tálba, medencébe, hordóba vagy akár egy kőre érkezik. Legnépszerűbb (bár valószínűleg nem a legszebb) vízköpők a különböző maszkok és fejek, amelyek falra szerelve egy rejtett csövön keresztül kapják a vizet, szivattyú segítségével az egyszer már kiköpött víz meg is forgatható. A vízköpők egyszerű, viszonylag olcsó, de nagyon látványos elemei lehetnek a kertnek.

Szivattyúkhoz már viszonylag olcsón is hozzájuthatunk. Minél erősebb a szivattyúnk, annál nagyobbat tud köpni a kerti dísz. A legtöbb szivattyú elmeríthető a víz alá, közvetlenül a szökőkút közelébe, de mivel a víz és az elektromosság veszélyes párosítás, jobb, ha külön kamrát készítünk számukra.

A kertben megjelenő víz nemcsak az embereket gyönyörködteti, hanem mágnesként vonzza az állatokat is. Ezután rendszeres vendégeink lesznek a különböző szomjas pillangók, madarak, macskák is.